28 Oca 2010

Tek ve Tek Başına Türkan


Ayşe Kulin'in biyografik kitaplarını seviyorum, hem çok akıcı yazıyor hem de bilinesi her şeyi aktarıyor, mesela ben lisedeyken "Adı Aylin"i okumuştum, hem de kaç kere.. Eskiden vardı sevdiğim bi kitabı tekrar tekrar okuma alışkanlığım, ama zaman geçtikçe okunması gereken kitaplar listesi uzadıkça yapamamaya başladım malesef..

Uzun zamandır bir kitabı böyle su gibi okuyamamıştım.. Türkan Saylan çok çok özel bir insan, çok değerli bir hekimdi. Kendisi hakkında olumlu olduğu kadar saçma sapan asılsız fikirlerde var, internetten birkaç sayfaya göz attım, resmen yoruldum. Zaten bu ülkede insanlığa, sanata, kültüre, iyi niyete tahammül yok, hayır cidden yok! Ama kim ne derse desin onun tedavi ettiği, yardım elini uzattığı, okuttuğu insanlar var, eminim biliyorlardır kıymetini..

Her neyse ben kitabı okumadan elbette az çok bir şeyler biliyordum ama Ayşe Kulin, Türkan Hoca'nın çocukluk yıllarında arkadaşı Gökşin Sanal'la mektuplarına yer vermiş, sonrasını çok aşırı ince detaylar olmadan yazmış, zira kendisinden önce bu kitapların yazıldığını söylemişti. Türkan Saylan'ın hekimlik yıllarında yaşadığı olaylar, çok fikrimiz olmayan cüzamlılar, özel yaşamına dair ayrıntılar, 2 oğlu, son yılları, evine yapılan meşhur baskın, hepsi var kitapta. Bilmiyorum ama ben çok etkilenerek ve benimseyerek okudum, hatta o kadar benimsemişim ki kitabın bi yerinde küçük oğlu Çınar'ın okulu kazanması anlatılmış, kazandığını öğrenince sevinçten ağladım.. Yani çok samimi, zaten Türkan Hoca'nın ağzıyla yazmış Ayşe Kulin.

Kitabın ismi de hakkaten çok doğru, hayatı boyunca hep tek kalmış, tabi çok sevdiği hastaları, oğulları, dostlarını saymazsak. Çok emek vermiş insanlara. Okurken kendi yaşamıyla kıyaslıyor insan, tabi ne kadar kıyaslanabilirse..

Çok kısa sürede okunabiliyor, 332 sayfa..

2 yorum:

zizim bizim dedi ki...

vefat ettiği zaman ben de malum gazetelerden bazı yorumları okumuştum da sırtımdan başıma bir ürpermiştim. en kısa zamanda ben de okumak istiyorum..

ceren dedi ki...

kesinlikle okumalısın o zaman:)