9 Oca 2010

Düşüş




İstanbul Belediyesi şehir tiyatrolarından bir oyun Düşüş.. Dün gece bittiğinde ağlamamak için zor tuttum kendimi, oyuncular müthişti, oyun çok iyi kotarılmıştı, bilindik bir konuydu artık ama "iyi ki gelmişiz" dedirtti..

Öncelikle oyunculardan başlamak istiyorum,
Mehmet Şahabettin Paşa'yı oynayan Toron Karacaoğlu.. Zaten övmeye gerek yok, uzun yıllardan beri kendini işine adamış bir oyuncu, pek çok filmde de Cüneyt Arkın'ı seslendirdi, bu oyunda da her zamanki gibi müthişti! Hem gülümsetti hem hüzünlendirdi.. Şefik'i oynayan Erkan Sever, kendisine de pek çok oyundan, sinemadan, dizilerden aşinayız zaten, çok iyi bir oyun çıkardı dün akşam da.. Ve benim favorim Nimet, Defne Gürmen Üstün.. Tek kelimeyle mükemmel oynadı, karakteri itibariye bazen seyircileri kıl ettiyse de ben bayıldım:) Oyunda hem Sultan Hamid'i oynayan hem de bu oyunun yönetmenliğini yapan Engin Gürmen'in de kızıymış. Tek bir oyuncu yoktu kötüydü diyebileceğim. Ama Toron Karacaoğlu o tonton halleriyle, sesiyle, herşeyiyle dün akşam bir numaraydı kesinlikle.

Konu şudur,
Düşüş, ülkemiz tarihinde önemli bir sürece damgasını vuran İttihat ve Terakki’nin, 1908 yılından sonra yaşama ve yönetime egemen oluşunun sonuçlarını anlatırken, insanın toplumsal değişimler karşısındaki duruşunu eleştirel bir gözle, çok yönlü biçimde ele alıyor. Oyunda, İstanbul halkı huzursuzdur. Padişah II. Abdülhamit’in baskıcı yönetimi sürerken, İttihat-Terakki Partisi’nin iktidarda olmasa da halkın üzerindeki etkinliği artmaktadır. Nitekim padişahın aldığı tedbirler bir işe yaramaz ve İttihat-Terakki Partisi II. Meşrutiyet’i ilan ettirir. II. Meşrutiyet’in ilanıyla birlikte, saray ve yeni yönetim yanlıları arasında çatışmalar başlar.

** Oyunda her bölüm sonlandığında müzik başlıyor ve sahne kararıyor, oyuncularda seyirciye poz veriyor (muhakkak bi ismi falan vardır bunun:) allahım dağıldık her seferinde, nasıl güzel oluyor o öyle, hem defalarca okuduğumuz/izlediğimiz/duyduğumuz konunun sıkıcılığını alıyor, hem de heyecan yaptırıyor..

** Oyun 2 perde, bu arada kıyafetlere de bayıldığımı söylemeliyim.

** 6-17 Ocak arası Kadıköy Haldun Taner'de oynamakta, ilgilenenlere duyurulur. Bilet almak için şu sayfayı kullanabilirsiniz..

Yazan: Kemal Bekir
Yönetmen: Engin Gürmen

Oyuncular:
Engin Gürmen, Haşmet Zeybek, Defne Gürmen Üstün, Toron Karacaoğlu, Oya Palay, Melike Altınbaran, Ali Karagöz, Erkan Sever, Rahmi Elhan, Yavuz Şeker, Murat Derya Kılıç, Özgür Dağ, Caner Çandarlı, Gökhan Eğilmezbaş, Samet Hafızoğlu, Engin Coşkun.

2 yorum:

Melmoth dedi ki...

ben de defne gürmen üstün'ü merak ediyorum, yani nimet'i. bakalim romandaki nimet'i bulabilecek miyiz, şefik'e davranışlarını, olan biten her seye hakimiyetini, babasina düskünlügünü. ve abdülhamid'in sogukkanli durusunu, nahid sirri'nin onu güçsüz ve yorgun ancak magrur bir sultan olarak konumlandirisini bakalim engin gürmen ve kemal bekir nasil degerlendirmis. dilerim, romana haksizlik etmemislerdir. cumartesiyi beklemeli :)

ceren dedi ki...

o zaman cumartesiden sonra da muhakkak yorumlarınızı bekliyorum, romanı bu kadar güzel analiz ettiğinize göre oyunun yorumunu da okumak isterim:)