14 Oca 2010

Kağıt Helva


Elif Şafak'ı şimdi bu kadar "meşhur" olmadan önce okumaya başladım, o zaman kime söylesem "o kim" tepkisi alıyodum, aa bak oku muhakkak, bu tam senlik gibi milleti teşvik ettiğim çok oldu. Kendi keşif maceram, Ankara'da yaşarken -Ankaralılar iyi bilir- çok sevdiğim Dost Kitabevi'nde gezerken üzeri çikolatalı olduğu için Araf'ı farketmem ve dikkatimi çekmesi sonucunda alıp okumam ve diğer kitaplarını da hatmetmem şeklinde oldu (cümleye bakarmısın)

Her neyse kısacası, sadece "Baba ve Piç" ya da "Aşk" kitabından sonra okumaya başlamadım, daha eski tanışırız kendisiyle. Eskiden beridir de yazdığı kitapları için ne denli özenli çalıştığını, o kitapların ne denli dolu dolu olduğunu bilirim, ama şu son yapılan kitap bana hem etik açıdan hem de mantık açısından doğru gelmedi açıkçası..

İlk duyduğumda yine roman ya da deneme tarzında sandım, sevindim bu kadar çabuk çıkmasına falan, ama konusunu araştırınca farkettim ki toplama bir kitap bu. Bugüne kadar yazmış olduğu kitaplardan alıntıları bir nevi aforizmaları toparlamış. Hoşuma gitmedi, basit buldum, yani tamam öyle bir alıntı kitabı yapılabilir ama sadece buna yoğunlaşmamalıydı, ne biliyim örneğin Pinhan'ı yazarken hangi duygular içindeydi, nasıl çalıştı vs bunlardan bahsederek alıntı yapabilirdi, dünya yazarlarıyla da çok yakından alakalı olduğunu biliyorum kendi etkilendiği cümlelerden, kitaplardan bahsedebilirdi, diyorum ya daha dolu olabilirdi.. Hatta bu şekilde müthiş olurdu!

Benim asıl hoşlanmadığım durumsa kitabın fiyatı oldu, 22 tl. Yeni bir kitap değil, yapılması gayet basit, zira Elif Şafak okuyan bilir, kendisi nerdeyse çoğu paragrafını alıntı yapılabilecek şekilde yazar. Daha çok ticari bir amaç güdülmüş sanki. Mantıklı bir fikri olan varsa paylaşırsa sevinirim, ben anlam veremedim.. Kendisini son yıllarda ne kadar "farklı bir kesim" sahiplenmeye çalışsa da ben hala çok severim, ne yazarsa yazsın okurum ama böylesine bir basit mantıkla değil..

** Bu linkte kitap hakkında verdiği bir röportaj var..

11 yorum:

Melmoth dedi ki...

elif safak'in son yillardaki degisimi üzerine bir seyler yazmistim, arkasina bu derleme cikti geldi. yine bir seyler yazayim dedim, elim gitmedi. buradaki sözler benim düsüncelerimin de bir özeti olmus.

ceren dedi ki...

ayynen, bende 1-2 hafta ofladım pufladım, bugun bi gazla yazıverdim:)

Taro dedi ki...

Off bu kitapla ilgili tam olarak şunları yazmıştım ben de bir forumda, kopyala yapıştır'la geliyor:

"Ya ben bu kitapla ilgili hala inatla kötü bir önyargıya kapılmamaya çalışıyordum, Elif Şafak karakter yazarı zaten, tüm kitaplarındaki karakterleri belki yeni bir kitapta bir araya getirmiştir diyordum... Sonra "Belki de daha önceki kitaplardan alınma cümlelerle yeni bir roman yaratmıştır..." dedim. Yılbaşı günü İletişim Kitabevi'nden kitap alırken karşılaştım bu kitapla, "Umarım düşündüğüm gibidir, öyleyse çok şaşırtıcı olacaktır edebiyat çevreleri için." diye karıştırmaya başladım kitabı.

Sevgilim bu kitapta sadece her kitaptan üç beş cümle alınıp bir araya getirilmiş olacağını söylüyordu, inatla "Hayır, Elif Şafak bu kadar tembel, tüccar zekasına sahip olamaz, çalışkan bir yazar o, edebiyatçı o!" diyordum kendisi için, hala yeni bir şeyler ürettiğine inanmak istiyordum. Kitap şundan ibaret arkadaşlar:

"Pinhan'dan:
Blablablablablablabla......

Araf'tan:
Hedehedehedehede...

Bit Palas'tan:
Vidividividividividividi...

Siyah Süt'ten:
Bikbikbikbikbikbikbik..."

Paragraflar tek başına pek bir şey ifade etmiyor, deneme desen deneme değil, öykü desen öykü değil, "özlü söz sevenler" için birebir yalnızca, o kadar...

Ah keşke eski roman karakterleriyle yeni bir roman yazabilseydi de şunu görmeseydim. Bu ne abi böyle kitap mı olur afedersiniz? Bir de yirmi küsür liraya satılıyor... Ben daha da bir şey demiyorum."

ceren dedi ki...

hemen hemen aynı şeyleri yazmışız:) biz bunları düşünürken kendileri nasıl bir kafayla bastılar anlayamadım..

Bero dedi ki...

Tüm yorumlarınıza katılıyorum. Bu kitabını özellikle almadım.

Ama bu kitabın şöyle bir faydası da olabilir diye düşünmeden edemiyorum: Mesela bir kitabında çok begendiğim bir cümle okuyorum (ör: Bit Palas'taki "İnsanın canı neresinden acırsa kalbi orasından atarmış" cümlesi)
Sonra bu cümleyi yeniden okumak istediğimde hangi sayfada yer alıyor bulamıyorum.

Kağıt Helva kitabı ise bir nevi index olabilir.

Hatırlamak istediğimiz anlamlı cümleleri yeniden okumak istediğimizde bize rehber olabilir diye düşünmedim değil.

Ne dersin?

ceren dedi ki...

kesinlikle o konuda hak veriyorum, zira elif şafak bu tip kitaplar için biçilmiş kaftan, her sayfasında delilerce aforizmalar var, bende çok beğeniyorum, ama yeni bir ürün gibi deli gibi bi fiyat çekmek -hoş, bu yazarın ne kadar elinde olan bir şey onu bilemiyorum- benim düşünceme hoş gelmedi. bilmiyorum, çok soğuğum kitaba, ama yeni romanı çıksın ilk gün alacak olan okuyuculardanım :)

Bero dedi ki...

Haklısın, 22 TL nedir? Dünyanın parası. Gerekirse kalitesini normale indirselerdi, cilt filan koymuşlar pahalı olmuş. Bence 12-15 TL verilebilirdi mesela

ceren dedi ki...

aynen! bak o zaman tamam diyebilirdim:)

sophie'nin dünyası dedi ki...

bu kitap ilk çıktığında biz de böyle düşünüyorduk arkadaşımla.sonra arkadaşın babası demiş ki, "bırakın da kazanacaksa yazarlar kazansın biraz da"
doğru bir bakıma ama yine de pahalı fiyat, zaten çok da sevmem elif şafak'ı.
bir de alıntıyı yazarın kendisinin yapması garip geliyor bana.
çok basit cümleler almış bazen.sonuçta okuyucu için yazıldıysa o romanlar seçilecek olanı da okuyucu kendisi seçer, kendi kendine arşivler...

Taro dedi ki...

Keşke yazarların böyle şeylere ihtiyaç duymadan kazanabilecekleri bir ortamda olsak. Yazarla tüccar arasında fark olmalı ama, yazarlığa, edebiyata gönül veren herkesin zaman zaman aç kalabilmeye de cesareti olmalı gibi geliyor bana, arkadaşınızın babası çok iyi kalpli bir insanmış ve hepimiz yazarların rahatça üretebilecekleri bir ülke hayal ediyoruz ama "üretmek"...

sophie'nin dünyası dedi ki...

sweet leaf, doğru diyorsun.
şunu da ekleyeyim, geçen sene bu olayda takdir ettiğim tek kişi oldu, o da bizim burdaki bir kitapçı.daimi müşterilerine bu kitabı hediye etti, "ben böyle bir kitap için para alamam" dedi.
yani yeri geliyor bir tüccar bile bu işi yürekle yaptığı için böyle bir davranışta bulunabiliyor.
böyle düşünmeyen yazmamalı evet, hatta kitap bile satmamalı :)
dediğin gibi yazar dediğin zaman zaman aç kalmayı göze almalı.