26 Şub 2011

Kutsal Aile / Fatih Altınöz

Kutsal Aile daha önce Afili Filintalar' da tefrika olarak yayınlanmaya başlamış Fatih Altınöz tarafından, daha sonra da April Yayıncılık tarafından da kitap haline getirilmiş, pek de güzel olmuş. 
Kutsal aile, İsmail' i, bazen dayanılmaz bir hal alan iç sesini, kimsenin başına gelmesin diyebileceğim abi Aytekin'i, masumiyetini sıklıkla sorguladığımız İsmail' in babasını ve çözmeye çalıştığımız annesini, pek merak ettiğimiz İsmail' in karısı Gülcan' ı, şöyle bir pataklamak isteyeceğiniz oğul Alican' ı ve az birazda Gülcan' ın ailesini anlatıyor. En çok İsmail tabi, saftirik mi, yoksa hayattan yırtmaya çalışan ortalama bir Türk insanı mı yoksa istediğinde gayet çakal olabilen bir adam mı, en çok bunu sorguluyoruz bol bol gülümseyerek herhalde.


İsmail, aslında ortalama bir geliri olan, her an her yerde görebileceğimiz bir aile babası. Karısının ailesine misafirliğe gitmesi en büyük kabusu mesela. Bir banka çalışanı, ara sıra meyhaneye içmeye gitmek en büyük lüksü. Karısını kızdırmamak için elinden geleni ardına koymayan, oğlunu karısının kardeşine kaptırdığını düşünen, sırf macera olsun diye karısını terk etmeyi düşünen bir adam. Fena bir iç sese sahip, durdurulamayan, her şeyi sorgulamadan kötüye yoran hafif paranoyak:)
Evet, komik bir kitap, kişinin mizah anlayışına göre bu kitapla eğlenme seviyesi değişir elbet, ben mesela bol bol gülümsedim. Özellikle Raci Dayı' nın ölümünün ardından mezarlıkta olanlar beni baya eğlendirdi, ama bu kadar. Bazı yerler fazla uzatılmış ve dolayısıyla fazla zorlanmış sanki, oralarda sıkıldım, o da belki önce tefrika olarak yayınlamanın olumsuz bir etkisi olabilir, çok akıcı değil bu yüzden sanırım.


Bu arada kitabı anlatan en iyi cümle bence Murat Menteş' ten gelmiş, “filmlerde kurşun yedikçe gülen adamlar olur. kutsal aile hem yaralıyor, hem güldürüyor.” 


Eğlenceli vakit geçireyim, her zaman her yerde görülebilecek ailelere bir de bu yönden bir bakayım derseniz bence okuyun.

2 yorum:

Kiraz Çekirdeği dedi ki...

Uzun zamandir okumadigim bir tarz kitap grubu, bilgi icin tesekkurler...

ceren dedi ki...

rica ederim:)