11 Ara 2010

Birtakım Serzenişler

* "Karı gibi gülmek", "karı gibi kaçmak", "karı gibi ağlamak" . Böyle lafları duydukça kan beynime sıçrıyor, etrafta bilip bilmeden konuşan o kadar insan/denyo var ki onlara ne deseniz boş, ama kimse bir şey söylemezse de vay halimize.

Yahu nedir istediğiniz kadınlardan? Birbirinizi yermek için kullandığınız tabirlerin bile ucu kadınlara dokunuyor. Nedir "karı gibi gülmek" mesela? Hele bu lafları bir kadından duyuyorsam ciddi anlamda uyarma ihtiyacı hissediyorum. Sende kadınsın ama kendi gülüşünü aşağılıyorsun, karşındakini küçük düşüreceğim diye. Kadınlar, kendi kadınlıkları üzerinden prim yapmaya uğraşıyor, sonra da erkeklere kızıyor, ne komik.
Bir de "kadın" kelimesini özellikle kullanmayıp "bayan" kelimesini kullananlar var. Bazen soruyorum neden özellikle kullanmıyorsun diye, "kadın" ayıp ve kaba kaçıyormuş. Neden? Kadın neden ayıpla bağdaştırılıyor ki sürekli?

Kendi kendimizi devamlı kalıplara sokma ihtiyacı duyuyoruz. Bravo bize! Sonra da kalkıp "özgür değiliz" diyoruz. Olmadığımız kesin ama önce kendi dilimizdeki, beynimizdeki kalıplardan bir kurtulsak diyorum?

5 yorum:

Burak dedi ki...

Bir erkek olarak öncelikli sorunlarım arasında kadınların özgürlüğü yer almasa da cevap basit: Cehalet. Sadece kadınların okumaması, okuyamaması ya da okutulmaması değil cehaletin kaynağı, erkeklerin de aynı zamanda. Hala bakire olana kız, olmayana kadın diyenler var. Eh, bakire olmayana "tü kaka" diyorsak, kadın kelimesi de bir "tü kaka" oluyor.
Öte yandan "karı gibi gülmek" vb laflara çok takılma yahu. Günlük hayatta kullandığımız bir sürü söz öbeği (?) var, yüzeysel olan. Yoğurdun kaymağı gibi, altı boş.
Siz bilinçli kadınlara bu yolda başarılar:) Ha, ipin ucunu kaçırıp pozitif ayrımcılık saçmalıklarına girilmezse, o zaman demeyin keyfime:)

ceren dedi ki...

bak o kadın/kız ayrımını unutmuşum, o da ayrı bir hikaye, muhabbetin ortasında duraklayıp yahu evli miydi bu diye düşünüp ona göre kadın/kız sözünü kullanan var.
aslında çok var böyle aşağılayıcı laflar haklısın, ama dikkat etmek lazım, bir yerden başlamak lazım ya da.

sophie'nin dünyası dedi ki...

bütün küfürler de kadınlar üstüne.
erkekleri aşağılayan ya da onlara yönelik küfür duydunuz mu...
erkeksi olmak iyi veya övünülür gibi bir şeyken, bir erkeğe "kadın gibi" demek onun için tam bir felaket.
aynen, dediğin gibi nedir kadınlardan istediğiniz...

Saadet Topçu dedi ki...

Sana katılmadan edemedim, bu sözlere bende gıcık oluyorum malesef. Ayrıca tüm küfürler bayan üzerine çünkü bunları edenler beyler. Yani kendi analarını unutup kadınlara başka bir aşağıcılıkla bakmaları inanaılmaz bir hazfıza kaybı olsa gerek. aMA HALA NORMAL İNSANLAR VAR AZ DA OLSA :)

yasmin dedi ki...

Tokat atan öğretmenleri kınıyorum, onlara öğretmen diyemiyorum.