23 Kas 2010

Tesadüfen Keşfedilmek

Gün geçmiyor ki yeni bir 'tesadüfen keşfedilme' hikayesi okumayalım, duymayalım, sinirden köpürmeyelim. Evet sevgili dostlarım son zamanlarda şöyle bir hikaye duymayanınız kaldı mı? Yok efendim, ben cafe' de oturuyordum, ünlü yönetmen meğersem beni izliyormuş, bana kartını verdi, ben inanmadım "neden ben" dedim, sonra filminde oynadım, dizilere geçtim zırt pırt.
Ben okulumun bahçesinde yürüyordum, birisi gelip bana kartını verdi, aramadım önce sonra içime kurt düştü, arayayım dedim, ünlü oluverdim.

Off ki ne off!

Bu hikayeleri duydukça arkadaş siz nerelerde geziyorsunuz diye sorasım geliyor. Çok mu ünlü olmak istiyorum? Yooo, hayır. Şanslı olmak istiyorum herhalde, önüme bir kerecik lap diye bir fırsat çıksın istiyorum belki biraz da, o yüzden bu kıskançlık vaziyetim.

Şimdi soruyorum size, ey sevgili yönetmenler, yapımcılar, senaristler, abiler, ablalar;

Nerelerde geziyorsunuz? Yolda yürürken, cafe' de kahve içerken, "abi hesap lütfen", "tuzu uzatır mısınız", "paramın üstü gelmedi" derken , otobüste akrobatik hareketlerle tutunmaya çalışırken size rastlama olasılığımız kaçtır? Hayır ona göre en kibar ve şirin ya da vamp halimi takınacağım da.

22 Kas 2010

Yeşil Peri Gecesi

Dün gece kapağı kapattığımdan beri dertlendiğim tek şey "ben şimdi bu kitabın üzerine nasıl kitap okurum?"
Hatta bu sabah, dün gece bitirdiğim kitaba yeniden başladım, sonra saçmaladığımı farkettim, bilemiyorum aslında her an yeniden dönebilirim başına.
Kitap hakkında düzenli, titiz bir yazı yazamam diye düşünüyorum zira çok beğendiğim şeyler hakkında "şahaneydi" den öte bir his, bir yorum yazamıyorum, konuşamıyor ve de anlatamıyorum (bu da kendimle ilgili yeni saptamalarımdan biri)
O yüzden pek "kitap tanıtımı" gibi olmayacak sanırım bu yazı. Farkettiyseniz hala yazıya da giremedim.

Önceki yazımda "Kapak Kızı" kitabından bahsetmiştim, öncelikle şunu belirteyim ki, bu kitaptan önce onu okumak çok acayip gerekli olmamakla beraber bende "iyi ki onu önce okumuşum" hissi yarattı, zira orada bahsedilen 3 karakter size bu kitapta çeşitli yerlerde göz kırpıyor, onların Kapak Kızı'nda belirsiz biten sonları bu kitapta aydınlanıyor (hatta böylelikle sonu belirsiz biten kitaplarda kendi kafamızdan yazdığımız mutlu-mutsuz sonlar, yürüttüğümüz tahminler ne derece doğru ne derece saçma az çok anlamamıza neden oluyor- ki bu açıdan beni yerle yeksan etti kitap, eğer amacı buysa başarılıydı da).

Söyleyebilceğim çok şey var, ama nasıl anlatsam bilemedim. Bir kere fazlasıyla şey öğrendim
Ayfer Tunç çok usta bir kalem, özellikle kurduğu cümlelere, benim için yeni olan kelimeleri (fazla da bilinmeyen) ustaca cümlelere yerleştirmesi, satır aralarında şiir-şarkı sözleri-roman alıntıları kullanması ve tüm bunları kitabın arkasında kaynakçalandırması benim bu kitabı sevmem için yeterli bir sebepti zaten (bir de Edip Cansever hayranı olması) ama bununla da yetinmeyerek, gerçeğe uygun bir hikayeyi aile, sevgili, arkadaş, kişinin kendisi tarafından da en yalın haliyle göstermiş. Bu kitapta her türlü duygu yoğunluğu var esasında, sevgi, aşk, umutsuzluk, ölüm, kalım aklınıza ne gelirse. Tüm bu duyguları en içten şekilde yazmış yazar. Kitaptan öğrenip denediğim yemekler bile oldu-ki yemek metaforunu da bolca kullandığını düşünüyorum, pek bir iştahla okuduğum bölümlerde olmadı değil bu bağlamda.

Konu hakkında ne desem yavan kalır, Ayfer Tunç bir röportajında "Şebnem, Kapak Kızı'nda romanın nesnesi gibiydi, Yeşil Peri Gecesi'nde öznesi oldu" demiş, kendisininde yine bahsettiği gibi bu romanda Şebnem' in adım adım neler yaşadığını , çürümeye doğru nasıl gittiğini görüyoruz, bu arada da göz yumduğumuz, görmezlikten geldiğimiz acı gerçeklerle, ikiyüzlülerle de de bolca yüz yüze, göz göze gelerek.

Kitapla ilgili en çok hoşlandığım şeylerden biri de, bolca parantez içi anlatımına başvurulmasıydı-ki bu anlatım şekli bana daha da sahici geliyor, sanki karakterler parantez içinde daha saf hallerindeler gibi.

Daha da ne yazabilirim bilmiyorum, müthiş etkilendim ben Kapak Kızı' nda içten içe sinirlendiğim, Yeşil Peri Gecesi' nde fazlaca sevdiğim, beni oldukça sarsan Şebnem' den, Ayfer Tunç' un yazım tarzından, doğrudan anlatımından. Kaç kere daha okurum bu kitabı henüz bilmiyorum. Devamı gelse keşke diye düşünmeden de edemiyorum.

21 Kas 2010

Kitaplığını Göster Projesi Hakkında

Efendim, çok şahane projemiz bugün itibariyle sona ermiştir, ilgilenen, büyük bir şevkle fotoğraflar çekip bana yollayan, kendi blogunda paylaşan, güzel sözler söyleyen herkese pek çok teşekkür ediyorum. Bu mevzu ilk aklıma geldiğinde acaba ben sadece yayınlamakla mı kalırım demiştim, hatta not düşmüştüm kimse yollamazsa bu da böyle bir anımız olur diye, ama sonra gelen tepkilerle ne de şahane bir şey yapmışız diye düşündüm. "Proje" kelimesi bana her yazışımda 'aman da aman ne de büyük bir şeymiş' gibi gelse ve inceden kendimle dalga geçsem de kitabın girdiği her şeyin büyük olmasını istediğimden olsa gerek ayrıca ket vurmaya çalışanların da inadına ciddi cümlelerle yazdım. Hatta şu yazı bile çok ciddi olmaya başladı sanki. Neyse, teşekkür ederim bir kez daha herkese, devam etmek isteyen varsa elbette kendi blogunda paylaşabilir.

20 Kas 2010

Ruhsar' ın Kitaplığı

Görür görmez bir sahaf sever olduğunu düşündüğüm Ruhsar' ın kitaplığı karşınızda:) Teşekkür ederim kendisine katkısı ve güzel sözleri için..




Kütüphanemde bazı kitapların ilk basımları var,1940 ve 1950 lerden..Aslında ikiye bölünmüş bir kütüphane; yarısı ve özellikle 1000 Temel Eserler(1970'ler) kızıma gitti.Varlık yayınları bende kaldı çok şükür..Bu girişim çok sevimli geldi bana,herkes adına teşekkürler..




15 Kas 2010

Antep Gelini' nin Kitaplığı

Gerçekten çok çeşitli kitapların bulunduğu bir kitaplık bu, sahibesine hem gönderdiği için hem de kolaj yapıp üzerine yazı da eklediği çok teşekkür ediyorum.



"Bizim de evde en sevdiğimiz köşelerden biri kitaplığımız, diğeri de film arşivimizdir.
Evlenmeden önce kendi evlerimizde bulunan kitaplarımızı evlendikten sonra biraraya getirdiğimiz için tür bakımından oldukça çeşitli kitaplarımız var. Fotoğraflarda iki ayrı şekilde görülen kitaplığımız bir önceki evimizde bir duvarımızı kaplıyordu ama taşındıktan sonra ayırmak zorunda kaldık. Raflardaki kitapları tek tek çekip kolaj yaparak kitaplığımızın hangi kitaplardan oluştuğunu göstermek istedim. Sizinde göreceğiniz gibi kitaplığımızda felsefeden, dini konulara, fantastik romanlardan, şiirlere, tübitak yayınlarından national geografic dergilerine kadar farklı kitaplarımız var. Ayrıca kişisel gelişim, işletim sistemleri, pc programları, ingilizce ve rusça roman, sözlük, kalite çalışmaları ile ilgili olmak üzere de mesleki kitaplarımız da bulunuyor. Umarım ilerde kızım da bu kitaplığın kıymetini bilir :)
Böyle bir projenin oluşmasını sağladığınız için çok teşekkürler.
Sevgilerimle"






14 Kas 2010

Saw 3d (mi?)


Öncelikle belirtmeliyim ki, 5 dakikadır ekrana bakıyorum ne yazsam "çok berbattı" haricinde diye. Fikrim ilk satırdan belli oldu sanırım, evet cidden çok kötüydü yahu.
Saw serisini en son 3. filminde tövbe ederek bırakmıştım. Bugün bayadır sinemaya gitmiyoruz diye filmleri yoklayınca, 3d olduğunu ve 'gerçekten' son olduğunu öğrenince aradan uzun zaman geçti belki ilk filmdeki orijinalliği yine yakalayabilmişlerdir umuduyla gidiverdik.

Bir kere cidden geriyor-ki bu sizin için önemliyse, hikayenin zayıf olması çok umursadığınız bir durum değilse evet gidebilirsiniz.

Eğer, 3d olsun da ne olursa olsun diyenlerdenseniz, gitmenizi önermem zira 3d namına cidden hiçbir şey yok! Üzerinize 1-2 kere et parçaları fırlıyor o kadar. Bu 3d mevzusu bizim gibi 3d manyakları için atılmış bir yem gibi duruyor.

Görüntüler diğer filmlerinde de böyle miydi bilmiyorum (1-2-3 hariç) ama bu filmi kesinlikle yarma, biçme, kesme, yontma, yakma, vs açısından bol malzemeliydi. Çok tıka basa yedikten sonra gitmenizi önermem. (yarısına bile gelmeden çıkanlar oldu, azimle dayandık)

Seyirciyi de salak yerine koyduğunu düşünüyorum zira gittikleri yol saçma sapan, sonu saçma sapan yani aman aman sürpriz bir son yok. Benim için tek sürpriz Linkin' Park' ın solisti Chester Bennington' ı kurban rolüyle ufak bir (benim için ufak, kurban için kocaman mı desem) rolde görmem oldu.

Budur yani. Başka da bir şey ifade etmiyor bana 3d diye yutturulan bu film.

12 Kas 2010

Colette' nin Kitaplığı

Sevgili Colette 'nin kitaplıkları için ne desem birkaç dakikadır düşünüyorum, eğer okumayı bırakmazsam (ki bu imkansız) ben de evimin her yerinin böyle kitaplık olmasını isterim, ben bayıldım! okumayı, araştırmayı seven bir aile oldukları bir bakışta da anlaşılmıyor mu sizce de?





Bizim evde erişkin sayısı 3 ,dolayısıyla evin her odasında kitaplık var.Üstelik hepimizin mesleki kitaplarının dışında hobileriyle ilgili kitapları da var hal böyle olunca bazı raflara kaçak kat da çıkmak zorunda kaldık.
Seni bu güzel projenden dolayı kutluyor,'kitap sevgiyle dolu bol okumalı günler hepimizin olsun' diyorum.





11 Kas 2010

Sessiz ve Sonsuz' un Kitaplığı

Kitaplığın iyisi kötüsü olmaz belki, sonuçta her kitaplık iyidir - içinde kitap olduğu müddetçe.) Ama sanki bu kitaplık gözünüzü ayıramayacağınız cinsten zira epey renkli, ki bundan kastım rengarenk olmasının yanında gayet çeşitlenmiş kitapların da olması. Sahibesine pek çok teşekkür ediyorum:)


"15’li yaşlarımda başlayan Ümit Yaşar Oğuzcan ile şiir, Agahta Christie ile de roman okumaları “maceram” bugün bana çok zengin içerikli bir kitaplık kazandırdı. Macera diyorum çünkü her kitap kendi başına bir macera bana göre. Fotoğraflarda gördüğünüz kitaplık evimdeki kitaplıklardan sadece 1 tanesi :)

Zaman içinde yoğunlaştığım konularda gelişti, değişti. Şiir, roman, araştırma, biyografi, kişisel gelişim ve tasavvuf konularında geniş bir yelpaze ile kitaplar benim hayatımın resmen bir parçası oldu. Okumadığım bir günüm geçmez. Bundan mutluluk duyuyorum.

İyi ki kitaplar var hayatımızda.

Uzun bir ömrümüz olsun. Okuyalım, öğrenelim, gelişelim. Çünkü öğrencilik de bakî :)

Sevgi ve selâm ile."




10 Kas 2010

Kapak Kızı

Son günlerde gazetelerde, internette sık rastladığımız bir kitap "Yeşil Peri Gecesi". Bu kitap, Yeşil Peri Gecesi' nden önce kitaba (sanırım) zemin hazırlamak için yazıldı. Ayrıca, Ayfer Tunç 'aynı zemin aynı inşa' olmak üzere tekrar gözden geçirerek yeniden yazmış Kapak Kızı' nı. Ben yazarın gözden geçirdiği 2. baskısını okudum ve onu anlatmaya çabalayacağım (dünden beri bu yazıyı yazmaya uğraşıyorum)

Kitap hakkında ilk olarak bilmemiz gereken şey, kitabı 3 kişinin yorumuyla dinleyecek olmamız. 3 ayrı karakter var birbirinden bağımsız, ortak noktaları ise önceleri sadece bir "kapak kızı" ndan ibaret olan Şebnem. Şebnem hakkında bilinen çok somut bilgiler yok, karakterlerin sadece hayatlarının belirli evresinde Şebnem' e dair yaşadıkları "an"lar var, Şebnem' in kendi hayatlarına hiç bilmeden de olsa yarattığı irili ufaklı sarsıntılar var. Evet, ortak noktaları Şebnem ama gerisi tamamen ayrı, apayrı. Bir nevi karakterlerin kendi kendilerine yaşadıkları iç hesaplaşmalar.

Roman, karlı bir gecede bir trenin Ankara' dan İstanbul' a doğru yola çıkmasıyla başlıyor. Ayfer Tunç, usulca giriyor Şebnem' in hikayesine, ilerledikçe anlamaya başlıyoruz girintileri çıkıntıları ama ilk başta anlamlandırmak zor sanki. Konu Şebnem, ama Şebnem yok, yani yaşadığı hayatın büyük kısmını, duygularını, hırslarını, korkularını, sevinçlerini, o an nerde olduğunu, nerde yaşadığını, ne yaptığını bilmiyoruz, onu anlatan, onu hayatının belirli evrelerinde kısa aralıklarla yaşamış olan bu 3 kişi: Radyocu Selda, bankacı Ersin ve tren garsonu Bünyamin.

Tren, o karlı havada bu 3 karakteri bir araya getiriyor ve romanımız akıp gidiyor. Kapağı kapattığımızda da Şebnem hakkında kocaman bir soru işareti bırakıyor. İşte bu yüzden de hemen "Yeşil Peri Gecesi" ne saldırıyorsunuz. Benim anladığım kadarıyla Kapak Kızı'nı okumadan Yeşil Peri Gecesi de okunabiliyor, dediğim gibi bir seri değil tam anlamıyla adeta yazarın Şebnem' in zeminini oluşturduğu bir yandan da diğer karakterlere hayat verdiği bir roman bu. Bu 3 karakter Şebnem' in hikayesine dahil olacak mı henüz bilmiyorum.

Bugün Yeşil Peri Gecesi' nin de ilk 100 sayfasını okudum ve Kapak Kızı'na anlatım bakımından, akıcılık, yorum bakımından çok benzemediğini söyleyebilirim. İlk 100 sayfanın yorumunu yapmak için belki erken ama şimdiden şahane bir kitap okumaya başladığını hissettirdi bana, hatta başına dönmek için sabırsızlandığım.

mkblkonsept' in Kitaplığı

Sevgili mkblkonsept' in kitaplığı göründüğü üzere şahane! Böyle güzel bir kitaplığı yazısız bırakmak istemedim beni kırmadı ve üzerine bir şeyler yazdı, bundan sonrasında da gönderecek olanlardan ricam, kitaplığınız üzerine birkaç cümle de olsa bir şeyler yazmanız, benim gönlüm üzerine konuşmadan sadece fotoğraf yayınlamaya el vermiyor.)



"Biz evlendiğimizde evimizde perdemiz yoktu ama kitaplığımız vardı J

Biz evlenince kitaplarımızda birleşti kocaman bir kitaplık oldu.Bu gördüğünüz kitaplıkta gördüğünüz kadar daha kitaplarımız var ama yerimiz olmadığından eşimin annesinde duruyor şimdilik.


Hazır konu kitaplıktan açılmışken bir şey anlatmak isterim. Alt kat komşumuzun yaşlı babası vefat edince 100 adet kitabını verecek yer arıyorlarmış ve o kitaplar geldi bizi buldu J

Bizdeki sevinci gelin siz düşünün. O gece tüm kitapları çıkartıp kolilerden tek tek baktık büyük bir sevinç yaşamıştık. Biz bu kitapliğı kizımıza miras bırakacağız.Umarım sever okumayı."



Göndermek isteyenler "cnoktaknokta@hotmail.com" a mail atabilirler.

9 Kas 2010

Anne Müdürü' nün Kitaplığı

"Kitaplık demeye dilim varmıyor ama" diyerek bana fotoğraf yollayan annemüdürü' ne teşekkür ederim:) Biriktirememesinin nedeni sanırım her gittiği yere kitap bırakıyor oluşundan (aslında hoş ve değişik bir fikir)


2 Kas 2010

İyisiyle Kötüsüyle 29.Tüyap Kitap Fuarı


Fuar bitmeden böyle bir başlık atmak manasız mı? Benim için değil zira bir daha ki etkinliğe kadar kendimi motive edemezsem bir daha gitmeyi pek düşünmüyorum. O yüzden kendimce iyisini kötüsünü şimdiden yazmaya karar verdim.
Daha önce de bahsetmiştim, geçen sene Barış' la gitmiştik, dönüşte "bir daha hayatta olmaz" gibi laflar etmiştik, bu sene Barış katılımcı olarak davet aldığı için tıpış tıpış gidip geliyor, bende bir kereden bir şey olmaz diye kendimi gazlayarak gittim. Hiç gitmeyenler, 'niye bu olumsuzluk' diye sabırsızlanabilirler, söyleyeyim, yol+trafik+kalabalık/yemek problemi%umduğunu bulamama gibi bir denklemi var-ki işin içinden çıkılamıyor.


Şimdi, sırayla açıklayayım.

Bir kere bize haddinden fazla uzak. Sadece bize değil, İstanbul' un nerdeyse bir diğer ucunda, dışında, bu kocaman etkinliği neden orda başlattılar, orda devam ettiriyorlar bunca şikayete rağmen aklım almıyor.
Trafik zaten malumunuz. Hele ki haftasonları gittiyseniz (imza günlerinin büyük çoğunluğu hafta sonları) tam bir keşmekeş, ölüm. Sırf bu yüzden ben sabahın köründe düştüm yollara, ama akşam kabustu. Öğlen gelmeye çalışan arkadaşlarımız Anadolu yakasından tam 3 saatte gelebildiler misal.
Kalabalık, onca trafik, yol azabından sonra zaten çekilmiyor. Hele ki bebek arabalarıyla gelen aileler var, ne desem boş, o çocuğa mı yazık, size mi bize mi.
Yemek problemi böyle organizasyonlarda zaten başlı başına sorun. Eğer oraya gidiyorsanız ve acıkmış ya da fazlasıyla bitap düşmüşseniz tebrikler, artık siz de 'yolunacak bir kaz'sınız.
Umduğunu bulamama tabi herkes için farklılık gösterir, ben kendi açımdan yazayım, yayınevlerinin yaptığı indirimler bir müşteri olarak beni tatmin etmedi, geçen sene de etmemişti, vardır bir açıklaması muhakkak bu işin dağıtımcısı var bilmemnesi var vs, ama insan %20'den daha fazlasını bekliyor onca eziyetten sonra.

Aklıma ne geliyor direkt diyorum ki "ben ne gideceğim bir daha açarım bilmemnekitapçısınoktacom' u siparişimi veririm - ki çok daha indirimli alabiliyorsunuz çoğu kitabı internetten-, ayağıma kadar da gelir, oh derim, ne gideceğim onca yolu derim, canıma değsin derim.

Tabi tüm bunlar olumsuz yanları..
Gelelim olumlu yanlarına.

Ben açıkçası avare avare dolaşmamak için hazırlıklı gittim. Gitmeden kendime resmen bir harita çıkardım, uğrayacağım yayınevlerinin numaraları, hangi salonda bulundukları, ilgilendiğim yazarların nerde imza günlerinin olacağı, alacağım kitapların listesini falan her şeyi yazdım-ki ona rağmen çok yoruldum ama yine de planlıydım ve bu hoş oldu kendi açımdan. Eğer böyle bir harita çıkartırsanız kendinize, çok daha faydalı bir gezi oluyor emin olun.

Ben 3 isimden imza aldım (Emrah Serbes, Alper Canıgüz, Hakan Günday) ve bu hoşuma gitti, hiç değilse gittiğime değdi. Bu da olumlu yanlarının en kuvvetlisi bence.

İnternetle arası olmayanların tüm yayınevlerini hatta sahafları bir arada bulması herhalde şahanedir. Üzerine bir de sevdiğiniz yazarlarla sohbet edebileceğiniz, imza alabileceğiniz bir ortam varsa çok daha güzel.

Yayınevleri hakkında da bir kaç gözlemimi yazayım;
Ben kendi adıma en çok Can Yayınları' nın standını beğendim, o kalabalıkta ayırdetmesi en kolay onlardı sanırım, kırmızıydı her şey adeta, kafanı kaldırdığında az biraz uğraş verirsen kırmızı tabelalarını hemen seçebiliyordun.
Doğan Yayınları anormal kalabalıktı, hatta bir ara önünde etten bir duvar vardı, kitaplara bakmak çok zordu.
Ayrıntı Yayınları %30 indirim yapmıştı, benim rastladığım en iyi indirimdi sanırım.
Tabi ki en kalabalık stand Uykusuz ve Penguen' inkiydi, Uykusuz biraz daha fazlaydı, özellikle çocuklar baya bir alışveriş yaptılar oralardan, onlarda bunu gayet iyi öngörmüş olacaklar ki, çizerlerin iyi-kötü tüm karikatürlerini olur olmadık-kaliteli kalitesiz her şeyin üzerine basmışlardı.
Ntv Yayınları, her zamanki gibi çok şıktı ama bilmemkaçliralık alışverişe tshirt vermeleri anlamsızdı.
İletişim Yayınları, benim en çok oyalandığım yerdi sanırım, verdikleri bez çantalarla ortalıkta baya bir göz doldurdular.
Sahaflar ayrı bir şıktı canım:) Bu sene sanırım 10 sahaf katıldı, diğer senelere hepsine bir salonu kapatsalar ne şahane olur! Onlara da epey ilgi vardı zira.




Benim izlenimlerim iyisiyle kötüsüyle bunlar. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ben her sene muhtemelen gitmeye devam ederim zira bağımlılık gibi bir şey, sadece "keşke" leri var onlar da zamanla düzelir diye umuyorum..

1 Kas 2010

Cep Aynası' nın Kitaplığı

Sevgili Cep Aynası' nın kitaplığını ilk gördüğümde sol tarafın boş olduğunu düşündüm, ancak fotoğrafı biraz büyütünce ağzım açık kaldı diyebilirim, nasıl bir düzen bu:) Çok teşekkür ediyorum, paylaştığınız için..